Pages

Anak Soleh Ummi & Abi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, May 27, 2010

Appreciate Your Parents

Assalamualaikum wbt.

"Kesian sayang abang..."

Itulah kata-kata yang terluah dari abang everytime I regurgitate back the whole content of my stomach everytime I eat. Jika tidak dimuntahkan, badan akan rasa tak sedap, tak selesa. Jika dimuntahkan, akan terasa layu dan longlai.

Belum cerita tentang the idiopathic sleepiness. According to the sleeping time recommended by MHC, pregnant woman must sleep at least 8 hours/night. AT LEAST ye. Kalau tak cukup tidur, memang akan rasa tak larat nak buat satu apa pun. Dan kesan pada baby, baby akan lahir kecil and low-weight. And actually, 8 hours are not enough oh k~

Alahan saya teruk dan berlarutan beyond the first trimester. Waktu ini adalah mujahadah terbesar bagi saya. Masakan tidak, to balance my study time and rest time (which means adequate sleep), saya betul-betul perlu mujahadah. (T_T)

Alhamdulillah Allah mengurniakan suami yang sangat memahami, penyayang dan tidak pernah kekok membantu melakukan kerja-kerja rumah. Sampaikan kadang-kadang rasa bersalah plus terharu tengok abang. Bertakung airmata (T_T). Jazakallahu khairan jaza' ya habibi. (Terima kasih juga sebab selalu reward sayang dengan ice-cream. hihi.)

Malam tadi kami bersama mentadabbur surah Luqman. Antara surah amalan yang elok dibaca along pregnancy. Abang is the one who recites the surah (as he recites better than me with tajwid and tartil) together with the translations. And I'm sitting beside him with my hand stroking over my bumps gently. Our growing baby can now hear the outside voice from inside my womb (according to the fact) .

My tears are somehow pooling when abang read the translation of 14th verse.

"Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu. Hanya kepada Aku kembalimu." (31:14)

Hanya yang pernah mengandung tahu bagaimana rasa 'lemah yang bertambah-tambah' itu.

Saya teringatkan mama. I used to ask her, for how long she suffered from sickness when she carried me inside her womb about 22 years ago. And she replied me : "Mama selagi tak lima bulan pregnant, selagi tu tak boleh bangun..". And now I know how much she suffered by 'lima bulan tak boleh bangun'. (T_T)

I also asked Mama for advices, the dos and donts during pregnancy. And she said a word which is SABAR. And I replied her "sabar je?". But by then I know how much SABAR means. Memang betul-betul kena sabar tau! (T_T)

Dan banyak lagi nasihat-nasihat yang lainnya seperti jaga akhlak dan percakapan, banyakkan baca Quran, berzikir dan membaca surah-surah amalan, banyakkan berdoa, rehat dan tidur yang cukup dan sebagainya.

Mama, thank you for everything. Jazakillahu khairan jaza'.

Abang almost always expressed his envious towards the reward which promised by Allah (via Hadith Rasulullah s.a.w) for those women who delivered their baby.

"Sayang tahu tak, untungnya ibu yang melahirkan anak.. Selepas melahirkan anak, dirinya bersih dari dosa sepertimana bayi yang dilahirkannya. Subhanallah.. Orang pergi haji pun tak semestinya haji diorang mabrur tau. Abang tak dapat tau peluang macam tu. Jealousnyerr abang!"


Dan banyak lagi kelebihan ibu yang mengandung dan melahirkan anak yang diceritakan oleh Rasulullah s.a.w antaranya :

"Apabila seseorang perempuan mengandung janin di dalam rahimnya, para malaikat akan beristighfar untuknya. Allah s.w.t mencatatkan baginyasetiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan1000 kejahatan baginya."


Sungguh Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Seronok kan?


And I wont ask for more other than semoga Allah sentiasa mempemudahkan kandungan dan kelahiran zuriat2 kami dan mengurniakan kami zuriat yang soleh solehah, cerdik pintar, faqih ilmu agama, elok akhlaknya sepertimana diperelokkan kejadiannya. Begitu juga ibu-ibu mengandung yang lain di luar sana terutama bestfriend, Puan Aimi.

And I still struggling for the final examination. I've made promise to abang to study just like tomorrow we are having the exam (study gila kentang) and promise to baby to get better result from the past 3 years. Oh please dont break the promise Syakila.

Semoga Allah memberi kejayaan besar kepada seluruh warga Mansurah University tahun ni. Yang penting, ikhtiar dan usaha. Sama-sama berdoa dan bertawakkal.

Dear baby, do pray for abi and ummi oh k!


5 comments:

Tarian Pena ~GadisBerbajuBiru~ said...

tak sabar nak dapat anak sendiri jugak (-_-) haha *mengada2*

kakak,mujahadah!be strong ;)
jaga diri elok2..

halawatul iman said...

waa bergenang air mate membace post ni huhu

laile azmie said...

haha.yelah kak kiki.
payahnye pregnant T_T
sabr.sabr.sabr okes :)

yazmeen.alias said...

kiki, rasa nak suro blogspot buat 'Like' button je kat every post :D

I personally like this entry better than your previous entries. I guess it's becoz u wrote it with your emotion. nicely written! like :)

Meen hanya mampu doa setakat ni. Once I finish my exam, i'll come running to your house to lend a helping hand di mana perlu. call me k?

Sabar ye, kawanku. isk sedihnyeee, dah laa nak exam diuji camni pulak. SABAR TAU!

esteqqama said...

really..ingtkn kak aimi je..:-)
xpe la kak..pengorbann..
akak da nmpk cam ne mak akak sakit..utk mgndung..mesti dapat rase..btapa la ank ni perlu bsyukur dan perlu taat pada ibu nye..hehe..cam cikgu kt pon perna ckp..dlu dia sgt nakal..last bile dia sndr pregnnt dia insaf..mmg x ptut la dia wat mak dia cam tu..dan ptut ny wat baik kpd mak..miss u..dan wanna be wanita solehah..kpd parent dan sume..:-)doakn kjyaan sume..gudluck..