Pages

Anak Soleh Ummi & Abi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, June 8, 2011

Hidup Kita Singkat

Assalamualaikum wbt.

Semalam, semasa dalam round psychiatry, saya duduk di belakang sekali. Kelas yang tidak dapat dinafikan sempit sesak dan panas, membuatkan saya memilih untuk duduk di tepi tingkap yang terbuka. Kalau mengantuk, boleh tengok orang yang lalu lalang, bisik hati.

Tapi macam-macam benda rupanya kalau duduk tepi tingkap ni. Orang sesat tanya jalan lah, orang minta sedekah jual tisu lah, orang tanya round apa lah.. (-__-)' ...and that's Egypt.

Unfortunately, I dozzed off several times. My bad*. Class actually wasn't so boring because Doctor was explaining in English walaupun ada Egyptian student yang buat2 tak faham English dan minta Doktor explain in Arabic (somehow annoyed my nerves), but it seems like Doctor preferred herself to speak in English which was good for us! hehe*

For cases, ada 3 patients dengan cerita masing2 tentang Anxiety Disorders. Faham2 je lah round psychiatry. Macam-macam cerita patients yang kadang-kadang geli hati mendengarnya. Walaupun mengantuk kerana sleep deprivation, alhamdulillah Allah bukakan jalan untuk tahu apa yang dibincangkan sedikit sebanyak. At least!Justify Full

FYI, kelas psychiatry bersebelahan dengan tempat simpanan mayat. Semasa kelas berlangsunag, saya terdengar beberapa orang menangis mengongoi semasa menuntut mayat ahli keluarga mereka. Ada suara seorang lelaki sambil meraung dia berulang2 kali mengatakan "kenapa kau mati...kenapa kau mati..." berulang-ulang kali. Tentunya dalam bahasa arab.

Lantas terus terfikir, bagaimanakah pengakhiran hidup insan faqir seperti saya ini?

Teringat kata-kata As-Syahid Syed Qutb :

Apabila kita hidup hanya untuk kita, hidupnya amatlah singkat. Bermulanya kita dari bermulanya kita dan berakhir dengan berakhirnya umur kita yang terbatas.

Tetapi jika kita hidup kerana selain daripada kita, hidup kerana fikrah, maka hidupnya amatlah panjang dan mendalam. Bermula dengan bermulanya kita dan berakhirnya dengan luputnya... manusia di bumi ini,

Jika kita merasakan kitalah yang memulakan perjuangan ini, kita akan merasa sempit dada menghadapi kematian ( kerana perjuangan belum mencapai matlamat).


Ingatlah bukan kita yang memulakan dan bukan kita yang mengakhirinya. Ia dimulakan oleh para nabi sehinggalah ke akhir zaman. Kita adalah mata rantai dari satu perjuangan yang panjang.

- As Syahid Syed Qutb-

Hidup ini singkat.

Singkat kecuali apabila kita hidup dengan fikrah iaitu fikrah Islamiyyah yang syumul dan menyeluruh.

Alangkah bestnya kalau semua orang faham dan punyai fikrah Islam yang jelas. Best sangat sebab kita boleh hidup dalam suasana Islam, bekerja dalam suasana Islam, belajar dalam suasana Islam, bersosial dalam suasana Islam. Hidup kita pasti akan l ebih tenang sebab semua orang berkumpul di dunia dalam suasana ukhuwwah dan percaya akan dikumpulkan kembali bersama di akhirat kelak dan dihimpun dalam Syurga.

Tapi sayang. Bukan semua orang faham.

Jadi sebab itu tugas kita yang faham untuk menyebarkan kefahaman yang sahih pada yang tidak faham.

Kerja kita banyak kan?

'Murnikan perjuangan, maknakan kemenangan'

2 comments:

mmk said...

i read ur post with my own self-reflection..lack here and there indeed..Syukran for the enlightenment,making me want to think more on why Allah has created me on this Earth..

but, at the end of the post, i have to say that OMG, u got a cute toad there!!

Hm,wondering when we can visit already big ziyad again..ahlan singgah sini when u have time ya!

albanaT said...

betui lah...bukan semua org paham. yang dh paham nak esteqamah pun payah...T-T...


tcomeiii nya ziyad!!=)