Pages

Anak Soleh Ummi & Abi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, September 29, 2010

Basic Needs

Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah.. Baby's basic needs is about 10% more to meet the completion. We finally manage ourselves to settle down the basic preparation for the baby before class start. It's only my needs which didn't settle yet as most of the things terpaksa diimport dari tanah airku Malaysia like jamu bersalin, bekung moden, minyak-minyak etc. Still waiting for those to arrive safely.

Beg yang akan diangkut in case of labour call.

Best buy: spoon-feed bottle for the full-breastfeed baby to prevent confusion between mom's nipple and teat.

We didn't shop too much. Just the basic needs. As according to the advise of kawan2 yang dah makan garam terlebih dahulu. Baby grows fast and the needs will be changes from time to time in addition to cuaca dan musim di Mesir yang berubah-ubah. So no need to make waste by shopping for advance. Biasalah, parents are always excited during the first pregnancy.

The best things I ever did during my first pregnancy is DIY - tilam baby & bekung tradisional. Believe it or not, saya berjaya menyelesaikan misi menjahit tilam+ bantal baby dan juga bekung tradisional by myself (^__^)'. Teringat kat mama when I was young, mama pun buat sendiri tilam+ bantal baby, bekung, barut baby and siap kait-kait apa tah lagi. Masa tu dah ada simpan impian dah kalau pregnant besar nanti, nak jugak buat sendiri. And now I did it! I called mama and tell her proudly "Mama nak tau.. akak jahit sendiri tilam baby and bengkung tauuu! Belive it!". hehe. Ingat doktor pandai jahit orang je ke hurmm..

1st DIY - bekung traditional

2nd DIY - baby's bed set

Baby is now 35 weeks old intrauterine. My caregiver said that it just only 2 weeks to meet the fullterm (37 weeks) and starting from that, dah kena berjaga-jaga dah kalau baby nak keluar. Alhamdulillah.. tak sabar rasanya nak jumpa baby. Baby pun mesti tak sabar nak jumpa abi and ummi kan? kan? "Yes ummi..,"said baby*. Hermm.. clever baby :)

The classes for current session of 2010/2011 will be start next week insyaAllah. Rasa macam sekejap je cuti. Dan rasa macam sekejap je "Eh, sayang dah tahun 5 lah abang!," that I always shout exaggeratedly with all of sudden to abang anytime anywhere, kalau tetiba teringat dah naik tahun 5, tiba-tiba jadi excited :P Masih segar lagi diingatan kali pertama menghirup udara Mesir yang pada masa itu winter season. Memang tak boleh lupa!

Antara perkara lain yang rasa macam sekejap je adalah pregnant. Rasa macam baru je Abang kucup dahi lepas akad nikah, tiba-tiba dah pregnant and nak dapat baby dah pun. Alhamdulillah 'ala kullu nikmah ya Rabb! Abang selalu kata, itu adalah nikmat yang perlu selalu kita syukuri.

Well, 5th year is a merely hectic year. I dont know if its for real or just a seniors' cliche (its for real lah!) . Entering the peak year of study with eight and half month bumps (imagine urself), will be having a baby, to meet the busy and hectic days onwards and etc. There are too much fears actually that I have to be more and more well-prepared mentally and physically. Semoga Allah mempermudahkan segalanya.

Buat warga Mansurah sekalian, selamat menempuhi tahun pengajian yang baru. Semoga tahun ini kita lebih bersemangat dan juga lebih cemerlang dari tahun sebelumnya.

Siiru 'ala barakatillah!

3 comments:

~mydear164~ said...
This comment has been removed by the author.
~mydear164~ said...

tahniah3x..smoge dpermudakn..miss u,sooo much.camne akademik skrg??mesti byk keje..kak,slmt bertahun 5,doakn kami di taun 3,bg la sikit tip utk sy yg kurang kepndaian dlm sume aspek:)syukran.

Emy Ahmad said...

semoga Allah permudahkan segalanya