Pages

Anak Soleh Ummi & Abi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, December 26, 2009

Sanah Helwa Ya Habibti


Assalamualaikum wbt.



"Kenapa awak bagi saya yang lagu Xmas?," soal saya pada Mumun sambil tangan saya memutar pemengang kecil di tepi mini music box. "lagu raya takde ke?," sambung saya lagi.

"Haha..," Mumun gelak sambil menggerak-gerakkan tangannya yang digenggam tanda 'meluku' saya imaginarily.

Kotak kecil itu akan berbunyi apabila diputar pemegang kecil di tepinya. Mumun hadiahkan pada saya. Selalunya dia akan menghadiahkan saya apa-apa pun tanpa sebab. Ataupun mungkin semasa dia membelek-belek apa-apa benda dan teringkatkan saya, dia akan beli. Mungken. hehe.

"ooOo..saya tahu. Mesti awak nak suruh saya ingat birthday awak everytime saya main benda ni kan? Birthday awak kan on Xmas day?," teka saya.

"Haha..," Mumun gelak lagi. "Ye kot~.."

"Hehehe..saje je buat-buat tanya. Btw, thank you awokkkk," saya sengih menampakkan barisan gigi yang 'mahal'.

Saya tak tahu kalau-kalau post ini akan nampak tidak adil pada ahli beit saya yang lain. hehe.. Saya pasti, lepas post ini published, kami akan bergaduh manja ketika menghadap dulang besar ketika dinner nanti kut. huhu.

Semalam hari lahir sahabat baik saya, Asma Hanisah a.k.a Mumun saya. Saya sangat terkilan kami tak mampu buat apa-apa pada hari istimewa dia dek kerana kesibukan yang menghambat setiap dari kami termasuk birthday girl sendiri. Tapi tak mengapa.. Asma dah besar kan? (^__^)'

Semoga Allah memberkahi umurmu sayang. Dan semoga kau tetap kuat mengharungi jalan persinggahan ini yang penuh ranjau. Semoga kelak kita berpeluang bertemu di Syurga Allah yang merehatkan. Inni uhibbuki fillah jiddan.




Sanah helwa ya habibti!

Monday, December 21, 2009

NIGHT OF PROFESSIONALISM - DON'T MISS IT!!

Assalamualaikum wbt.


For more info, click here.

Friday, December 18, 2009

Gemuk & Kuning

Assalamualaikum wbt.




Hari ini saya berkejar-kejar dari satu tempat ke satu tempat. Kerana salah satu azam saya bersempena tahun baru 1431H ini, saya mahu berhijrah daripada seorang yang tidak komited dengan masa, kepada orang yang lebih komited dengan masa. Saya akan cuba untuk datang awal pada mana2 program, mesyuarat, jemputan mahupun kelas. Ianya nampak kecil kan tetapi bagi saya, ia adalah cabaran terbesar.


Masa kita adalah sama. 24 jam sehari. Tiada lebih mahupun kurang. Soalnya, bagaimana kita mahu membahagikan masa sebaiknya dengan adil. Adil tidak bermaksud menetapkan masa yang sama untuk setiap perkara. Contohnya kalau tidur 5 jam, mandi pun kena 5 jam. Kalau makan 30 minit, study pun mesti 30 minit. Membahagi masa dengan adil bermaksud membahagikan masa yang sepatutnya pada perkara yang sepatutnya. Tidur 5 jam, makan 30 minit, mandi 15 minit, study 10 jam, mesyuarat 2 jam dan sebagainya.

Saya mengaku walaupun saya kadang-kadang mampu untuk cover semua perkara yang sepatutnya dilakukan (tapi kadang-kadang tak tercover juga.hehe) , tapi kadang-kadang gagal juga membahagikan masa dengan adil. Sekarang pun saya sentiasa berjalan dengan laju, makan dengan laju, study dengan laju kerana tanggungjawab dan tugas yang masih panjang di belakang.

Kalaulah badan ini boleh di pecahkan kepada beberapa bahagian, pasti saya akan berbuat begitu.
huhu. Bukan badan sahaja, otak pun sama. Takdelah nak serabut memikirkan banyak perkara dalam satu-satu masa.

Hari ini saya ada Smart Circle gabungan. Sesi ini, saya dipertanggungjawabkan untuk menjadi Mentor Figure (MF). MF ni macam ketua kepada beberapa mentor lain. Rasa macam tak layak sangat-sangat. Masa dapat tahu jadi MF ni, saya rasa macam nak tolak je dan cadangkan nama lain. Saya pun listkan beberapa amanah & tanggungjawab saya yang lain. Terus tersandar di diding. Rasa dah tak larat nak galas tanggungjawab lain. Sebelum ni saya dah lepaskan Ketua SC batch kepada seorang sahabat saya. Bimbang-bimbang saya tidak dapat beri komitmen 100% untuk merangka perjalanan SC batch saya kerana sibuk dengan hal-hal lain yang lebih penting. Tiba-tiba, datang yang lain pula.

Kata-kata sahabat-sahabat saya terus terngiang-ngiang di tympanic membrane saya. Seorang akhawat pernah berkata, kelayakan dan kemampuan itu hanyalah dari Allah. Yang penting adalah, kehendak dan kefahaman kita tentang apa yang kita perlu dan mahu lakukan. Hurmm..betul juga. Cita-cita saya besar dalam lapangan dakwah ni. Saya perlu sentiasa berkehendak dan faham tentang apa yang saya nak lakukan bukan hanya pada masa sekarang tetapi akan datang.

Seorang akhawat yang lain pula pernah berkata, mungkin inilah perancangan tercantik Allah buat kita, untuk mentarbiyyah kita. Apabila diberi tanggungjawab baru, kita mesti sedar, rupa-rupanya tarbiyyah yang kita lalui selama ini, belum cukup lagi untuk kita mencapai keimanan dan ketaqwaan yang tinggi. Ataupun unutk mencapai target yang kita tetapkan untuk diri kita. Hurmm.. betul juga. Mungkin saja ada nilai-nilai yang lompong sebelum ini. Akhlak kita, komitmen kita, sabar kita dan yang lainnya.

Tapi..tak semua benda akan goes smoothly. Walaupun saya MF, tak bermakna saya mampu untuk membawa bersama adik-adik mentee saya ke program tadi. Saya datang seorang diri. Rasa macam gagal sangat sangat sangat. Tapi saya tidak salahkan mereka. Saya cuba muhasabah kembali, apa silap dan kurangnya saya. Mungkin saya kurang membuat solat hajat meminta agar Allah tautkan hati-hati kami. Atau mungkin saya jarang menziarahi mereka dan bertanya khabar. Atau mungkin atas sebab-sebab lain yang berpunca dari saya.

Erm..Kita ni sibuk kan? Hari-hari letih. Tapi bangun pagi keesokan harinya, kita tetap membuat perkara yang sama. Pergi kelas dengar kuliah. Balik sambung kerja lain. Pergi mesyuarat. Pergi tusyen. Namun, setiap hari yang berlalu, kita tetap lakukan kerja-kerja kita walaupun kadang-kadang mulut mengomel penat, ngantuk dan otak macam dah blur-blur dah.

Kenapa kita buat semua ni?

Sebab kita faham. Kita faham kita punya tanggungjawab. Dan tanggungkawab itu bukanlah kecil dan ringan. Yang boleh kita pilih-pilih. Kalau susah, kita taknak buat. Kalau senang, baru kita nak buat. Kalau ambil banyak sangat masa kita, kita taknak buat. Kalau kita masih ada masa lagi untuk kita sparekan untuk hiburan, baru kita nak buat.

Kalaulah semua orang faham kenapa kita perlu buat semua ni, mesti senang saya nak cari AJK untuk unit akademik. Kalaulah semua orang faham kenapa kita perlu buat semua ni, tak perlu saya beg and plead pada setiap orang supaya membantu saya.

Tapi itulah juga antara tugas dan tanggungkawab kita. Memberikan kefahaman pada mereka. Memahamkan kepada mereka bahawa kemenangan Islam itu telah dijanjikan. Sama ada kita bersama-sama menyumbang kepada kemenangan tersebut dan rasa izzah dengan kemenangan tersebut. Atau kita menyumbang nothing kepadanya dan tak rasa apa-apa pun bila kemenangan itu tercapai. Atau mungkin rasa rugi.

Perkara yang kita lakukan ni, memang nampak kecil tetapi kena tahu, faham dan yakin, perkara yang kecil inilah yang kalau kita lakukan secara konsisten, impaknya sangat besar. Macam jugak kalau kita study dalam satu hari 4 jam je. Tapi kalau hari-hari kita konsisten dan gunakan masa study itu sebaiknya, tak mustahil kita mampu cover semua subjek dan pelajaran. Betul tak?

Ermm..apalah yang saya bebelkan ni kan?

Marilah kita islahkan diri dan tambahkan kefahaman. Semoga Allah memberi hidayah dan tunjukkan jalan. Saya harap, tahun yang bakal menjelang ni, saya dapat menyumbang lebih banyak kepada Islam. Tak kiralah masa, tenaga, harta atau apa saja yang saya mampu. Saya nak kurangkan cakap dan banyakkan amal. Sebab, saya ni suka sangat bercakap.

Tak apalah kita penat dan letih hari-hari pun. Sebab dunia ini bukan tempat untuk berehat. Seronoknya kalau dapat berehat di syurga nanti. Berlari-lari di taman-taman syurga dan menikmati segala-galanya di syurga yang tak boleh langsung kita gambarkan keindahannya. Tanamlah amalan sebanyak-banyakknya di dunia ini agar boleh kita tuai hasilnya di akhirat kelak. Bestkan kalau tengok padi yang gemuk-gemuk dan warna kekuning-kuningan. Hasilnya di akhirat nanti, insyaAllah lebih baik daripada yang gemuk-gemuk dan kuning-kuning tu.

Selamat beramal.

Thursday, December 17, 2009

MIRACLE

Assalamualaikum wbt.


Setiap hari saya cuba untuk menghabiskan bacaan saya. Bacaan luar selain daripada buku medic. Saya sentiasa merasakan pembacaan saya begitu lambat. Mungkin kerana sejak azali saya memang kurang minat membaca. Atau mungkin kerana setiap ayat yang saya baca, saya ulang berkali-kali sehingga saya faham. Atau mungkin juga kerana saya membaca hanya ketika punya masa lapang yang dicuri-curi. Sebelum kelas bermula, di dalam teksi, ketika berjalan pulang ke rumah, sambil memasak atau masa-masa singkat yang lain.

Untuk duduk menekuni pembacaan saya setiap kali, saya kekurangan masa. Alhamdulillah, mujur Allah Maha Besar kurniakan saya minda yang cepat pick-up. Tidaklah saya perlukan banyak masa untuk memahami sesuatu terutamanya yang berkaitan pelajaran. Syaratnya, saya perlu focus 100% ketika proses P & P.

Kali ni saya cuba membaca muqaddimah Tafsir Fi Zilalil Quran karangan as-Syahid Sayyid ibn Qutb Ibrahim atau lebih dikenali dengan Sayyid Qutb. Saya sangat tertarik dengan penulisan seorang akhawat yang hanya saya kenal melalui alam maya. Dialah yang memperkenalkan kitab tafsir ini kepada saya melalui penulisannya. Dia menghuraikan setiap bait kata dan frasa muqaddimah tersebut dengan baik sekali. Saya tertarik untuk membacanya sendiri dengan lebih teliti dan mengutip hikmah dan ibrah di sebalik penulisan ini.

Antaranya, Sayyid Qutb ada menuliskan begini :


Di bawah bayangan al-Qur'an juga aku dapat mempelajari bahawa di dalam alam
al-wujud ini tiada ruang bagi kebetulan yang membuta tuli dan bagi
kejadian-kejadian luar dugaan yang mendadak.

Kerana Allah
berfirman : "Sesungguhnya Kami ciptakan segala sesuatu itu dengan ukuran
yang rapi "
(Surah al-Qamar : 49)

"Dan
Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu iaitu menentukan keadaan makhluk itu
dengan ketentuan takdir yang sempurna"
(Surah al-Furqan :
2)



Betul dan Benar. Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. Setiap yang kecil mahupun yang besar. Setiap yang baik mahupun yang buruk.

Kadang-kadang kita akan rasa seperti tidak percaya apabila sesuatu yang tidak disangka-sangka berlaku pada kita. Angan-angan kita menjadi kenyataan, cita-cita kita tercapai mahupun hajat yang kesampaian. Masa itu kita akan mengucapkan Hamdallah Hamdallah Hamdallah sebagai tanda pujian di atas kurniaan Allah yang sangat sangat tidak terduga.

Semua itu adalah miracle dari Allah. MasyaAllah. Kita merancang, Allah jua merancang dan perancangan Allah adalah yang terbaik. Tentunya Dia adalah sebaik-baik perancang. Semua telah tertulis dan dirancang dengan rapi oleh Allah. Kita sebagai hamba yang kerdil dan lemah, hanya mampu untuk terus-terusan berusaha, berdoa, tawakkal yang tinggi dan bersabar. Itulah resepi rahsianya.

Saya pernah berkata pada sahabat saya : "Banyakkan berdoa dan sabar, kurangkan angan-angan. InsyaAllah InsyaAllah InsyaAllah, dengan izin-Nya, miracle juga akan terjadi dalam hidup anda. Percayalah." (^__^)

Yaqinu billahi yaqini. Keyakinan kepada Allah memeliharaku.


Salam Maal Hijrah. Semoga dengan kehadiran tahun baru ini, hati kita akan bertambah tambah subur dengan keimanan dan ketaqwaan. Semoga kita juga lebih dekat dengan Azza Wajalla.

Tuesday, December 15, 2009

Selamat Beramal

Assalamualaikum wbt.

Erm, this picture worth my thousands words.




Click for more

Saturday, December 12, 2009

Semangat!

Assalamualaikum wbt.


Musim sejuk sudah berada di kemuncaknya. Suhu dan persekitaran yang sejuknya menusuk sehingga spinal cord menjadikan hari-hari yang dilalui begitu mencabar. Masakan tidak, saya rasakan seperti mahu berada di hadapan heater setiap masa. Ataupun mungkin berada di bawah lembayung saratoga yang menghangatkan. Namun, hari perlu diteruskan seperti biasa. Kerana al-wajibat akthar min al-awqat. Tanggungjawab itu lebih banyak daripada masa yang ada.

Saya mula merasakan beban yang dipikul semakin berat. Tanggungjawab yang digalas semakin menguji diri. La haula wala quwwata illa billah. Itu sahaja yang mampu saya sebut berkali-kali saat merasakan diri tidak kuat. Betul-betul tidak kuat. Tapi saya tetap percaya dan yakin, tidak akan dibebani seseorang itu melainkan kemampuannya. Mungkin ini tarbiyyah tercantik dari Allah buat saya.

Tidur saya mula tidak nyenyak memikirkan bagaimana saya boleh membantu akademik sahabat-sahabat saya seluruh Mansurah yang ramainya mencecah angka seribu. Saya diuji dengan usul yang saya bawa sendiri dalam Mesyuarat Tahunan Cawangan kali ke-3 bersama hujah-hujah yang menyokongnya. Ah, serabut sedikit dibuatnya.

Ucapan tahniah dan takziah tidak henti-henti dikalungkan kepada saya. Ditambah dengan hari lahir saya yang kunjung tiba, pelbagai ucapan selamat dan doa diberikan, Terima kasih kepada yang mengingati. Sehingga ada adik-adik yang saya tidak kenal, tetap mengucapkan selamat melalui sms, ym dan directly. I feel touched. May all the prays are belong to all of you as well.

Sudah lama saya tidak menulis di blog ini. Saya perlu mencuri-curi masa. Terlalu banyak yang saya mahu tuliskan. Pelbagai hikmah dalam hari-hari yang saya lalui, ingin saya coretkan sedikit di sini. Erm, mungkin lain kali.

Selamat memperkasakan akademik dan sahsiah anda. Saya pasti, setiap dari anda yang menjejakkan kaki ke bumi kinanah ini, sudah ada terpasang dan terpasak niat untuk menimba ilmu Perubatan sebanyak-banyaknya. Mungkin tidak semua memasang niat untuk berubah atau mencari nilai tambah di bumi Mesir ini, tapi niat untuk belajar Perubatan, mesti ada kan?



Jom belajar elok2! Semangat!

Thursday, December 10, 2009

Hadiahkan Ku Sepotong Doa

Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah. Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Kebaikan itu untuk orang yang bertaqwa, tidak dimusuhi kecuali mereka yang menzalimi. Selawat dan salam untuk semulia-mulia utusan, dan pengakhiran segala Nabi dan kepada seluruh keluarga dan sahabat Baginda.


Alhamdulillah hari ini, 10 Disember 2009, genap usia saya 21 tahun.

Jika mengikut undang-undang, pada usia begini, saya berhak untuk membuat keputusan sendiri dalam hidup saya dari segi undang-undang dan yang berkaitan dengannya. Ini bermakna, bermula daripada hari ini, saya bertanggungjawab ke atas diri saya sepenuhnya. Ini juga bermakna, rupa-rupanya saya sudah dewasa. Dewasa tapi masih muda. Hehe.


Saya tidak lagi mengharapkan sebiji kek tertulis Happy Birthday di atasnya. Tidak juga mengharapkan sejambak bunga mahupun hadiah beraneka rupa. Mahupun suprise party. Cukuplah sekadar sepotong doa dengan penuh keikhlasan dari sesiapa sahaja yang mengingati tarikh kelahiran saya.


Ya Allah, ampunilah segala kelalaian kami. Ya Allah, jadikanlah hari ini menjadi hari keampunan bagi segala dosa kami. Hari yang Engkau gantikan segala kegelapan kepada Nur cahaya di hati kami.

Ya Allah, berkatilah sisa hidup kami. Jadikan umur yang tersisa ini membawa kemaslahatan bagi orang tua kami, keluarga kami dan sekalian umat Islam.

Ya Allah, tetapkanlah bagi kami kesabaran. Jangan biarkan amarah membuatkan kami terhina dalam kezaliman.

Ya Allah, sediakanlah untuk kami sebahagian daripada rahmat-Mu yang luas. Berikanlah kami petunjuk kepada ajaran-ajaran-Mu yang terang.

Ya Allah, hiasilah diri kami dengan ilmu yang bermanfaat. Ilmu yang membawa kepada keluhuran akhlak kami.

Hanya kepada-Mu kami bertawakkal dan kembali.

Amin Ya Rabbal Alamin..


Buat mama dan ayah, terima kasih di atas didikan dan keperluan yang sempurna sedari akak kecil sehingga sekarang. Semoga Allah membalasnya dengan sebaik-baik balasan iaitu Syurga-Nya. Semoga kalian terus-terusan mendoakan kecemerlangan dan kebahagiaan akak dunia dan akhirat. Love you both more.