Pages

Anak Soleh Ummi & Abi

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 9, 2011

Senjata Ampuh

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah..masih diberi kesempatan masa untuk menulis. Ziyad sudah pun lena. Penat agaknya berbuka di Masjid As-Syariff tadi bagi memenuhi jemputan ma'idah rahmah oleh orang arab tempatan. Dilayan oleh Aunties yang nampaknya memang tertunggu-tunggu kehadiran Ziyad. Ummi pun seronoklah boleh 'berehat' sekejap. hihi.

Hari ini saya check status permohonan daftar pemilih di laman rasmi SPR. Kecewa apabila setelah lebih 5 bulan mendaftar, pendaftaran masih belum sah dan di dalam proses. Padahal baca paper hari-hari, macam2 nama warganegara lain dan pengundi hantu, sudah sah untuk mengundi. Marah betul!

Di Mesir ni, macam2 perkara berlaku selepas peristiwa BERSIH 2.0. Yang paling menyedihkan, hak mahasiswa ditindas dan kezaliman berleluasa.

Saya masih ingat doa seorang Ustaz yang mengimamkan solat hajat masa program DESAK di Dataran Haiyyu 'Asyir, Cairo beberapa minggu yang lalu. Doanya lebih kurang begini :

"Ya Allah..telah sekian lama kami ditindas dan dizalimi. Sedangkan kami hanyalah pelajar.."

Ya, kami hanyalah pelajar. Tetapi kenapa ditindas dan dizalimi sedemikian rupa. Pelbagai usaha untuk menghancurkan kesepakatan kami. Diberi kata dua, diugut, dizalimi, difitnah, diberhentikan urusan rasmi dengan pihak kedutaan yang bukan sekejap, at least setahun!

Sehingga hari ini, kerana menegakkan kebenaran, seorang pelajar telah dibuang Universiti, ramai pelajar telah dibuang dan dihalau dari penempatan asrama, ramai pelajar telah ditarik zakatnya.

Bukanlah kerana tak lulus pengajian atau prestasi yang buruk, tapi atas sebab join BERSIH 2.0. Tak munsabah kan?

Itulah tabiat mereka yang terdesak dan merasa kedudukan mereka terancam.

Buat anda di luar sana, doakanlah untuk kami pelajar di Mesir ini. Teruskan berdoa untuk kami. Kami juga akan sentiasa berdoa kerana kami percaya dan faham, doa orang mukmin yang dizalimi adalah senjata paling ampuh!




"Mereka itu mahu memadamkan cahaya (agama) Allah dengan mulut mereka dan Allah menyempurnakan agamaNya sekalipun dibenci oleh orang-orang kafir". (Surah al-Saff : 8)


2 comments:

aimie amalina said...

aduhaii
insyaAllah..
moge keadaan kat sane baek2 aje ye
insyaAllah =)

nurul said...

salam,masyaAllah..teruknya sampai mcm tu sekali..hopefully evrything gonna be ok asap..insyaAllah..,akak,mohon untuk copy paste qunut nazilah..tq